Gode snøforhold, frikjøring og stor variasjon definerer Høgevarde

Det er meldt snø og minusgrader, det nærmer seg pudder og vinter på Høgevarde.

image
Tidlig januarsnø på Høgevarde (foto: Hunnalvatn Media)
  • Skrevet av: Magnus
  • 18.11.22

Mens vi venter på at snøen skal falle på fjellene og minusgradene skal krype godt under null, mimrer vi tilbake til en vinter med snø og folk i og utenfor bakken.

Det er når vinden kommer fra sørøst, og skyene presses opp, det dumper store snømengder over Høgevarde. Det er det ikke lenge til nå.

Geografiske og topografiske begrensninger gjør at Høgevarde aldri kommer til å konkurrere med gigantanlegg som Trysil, til det er området rett og slett for lite. I stedet har man valgt å fokusere smått, men godt, og har utviklet en masterplan som går ut på å tenke utenfor boksen. Og når vi sier boksen, mener vi skitraseene.

Blant de fire grunneierne av Høgevarde AS finner vi en meget erfaren skikjører og stisyklist. Hans Christian Gulsvik er fjellets rockestjerne når det kommer til kunnskap om kjerneaktivitetene som Høgevarde satser på i årene fremover.

– Du finner brede løyper overalt, også her, men vi har valgt å fokusere på det som skjer utenom og innimellom løypene. Gi kjørerne tilgang til smalere traseer, nesten som skogsløyper i gamledager. Det åpner for noen fantastiske offpiste-muligheter, sier Gulsvik.

Selv om det er planlagt for både gondolheis og stolheiser i framtiden, så er det snøen som står i fokus på Høgevarde.

– Vi har et veldig lekent skiterreng. Det er et område med naturlig granskog, ikke plantet, som gjør at skogen er litt glissen. Det kan minne litt om i Canada, forklarer han.

Hans Christian Gulsvik er sjef for heis og skiopplevelser i Høgevarde Fjellpark. Foto: Anne Mari Sønsteby
Hans Christian Gulsvik er sjef for heis og skiopplevelser i Høgevarde Fjellpark. Foto: Privat

GAMLE TRAKTER

Hans Christian vokste opp i fjellene og bakkene i og omkring Norefjell og Høgevarde, men følte på utferdstrangen. Det gjorde at han har opparbeidet seg erfaring fra skibakker og fjellskrenter over det aller meste av verden.

– Høgevarde var jo langt mindre utviklet da jeg vokste opp, men jeg kjenner jo disse bakkene og fjellene veldig godt. Imidlertid har jeg vært de fleste åra i utlandet, og jeg har jobbet som guide i store fjell i Canada, Japan og Sør-Amerika, forklarer han.

Etter å ha jobbet som guideinstruktør i Sør-Amerika i 2015, vendte han nesen hjemover, fikk seg norsk kjæreste og bestemte seg for å slå seg ned på gamle trakter. Da det åpnet seg en mulighet for å jobbe i Høgevarde var det ingenting å lure på. Nå tar han med seg erfaringen sin fra verden hjem til bakkene på Norefjellplatået, og har blitt en sentral person i i utviklingen av området.

 

HEISFØRER OG SNOWBOARDENTUSIAST

Morten Espeseter har ansvaret for heisene på Høgevarde, men innrømmer glatt at det beste er å ha litt fri.

– I fjor var jeg heldig, og hadde fri de helgene det snødde som mest. Så da fikk jeg lurt inn noen turer innimellom, forteller han.

Han deler opplevelsen av at det er et veldig artig terreng.

– Når det kommer mye snø blir det en del artige frikjøringsmuligheter i løypa og på baksiden. Jeg er personlig veldig glad i de små anleggene. Da får man mange turer og blir godt kjent med bakken. Da trenger man ikke bruke en hel dag på å finne de gode linjene, som i større anlegg, avslutter han.

Frikjøring på Høgevarde
Det er nok av muligheter for frikjøring på Høgevarde.

HAR DU SPØRSMÅL OM SKIHEISER, SKIUTLEIE ELLER SNØFORHOLD? SEND OSS EN EPOST!