Det gode og enkle liv for både barn og voksne

Gjennom et kompromissløst fokus på kvalitet, får du et sted som er like fint å bo i som det er å se på, ved Oslos nærmeste høyfjell.

  • Skrevet av: Henning Skjørsæter
  • 05.06.22

Hyttene og leilighetene ved Høgevarde plasserer deg midt et unikt og variert landskap, med ski- og turløyper rett utenfor døra. Gjennom første byggetrinn i utviklingen av det som skal bli den første landsbyen på Høgevarde, har man bygget et leilighetsbygg som både ser fint ut, og som gir deg det du måtte trenge av komfort og praktiske løsninger.

De neste byggetrinnene vil sørge for at Høgevarde Fjellpark etter hvert vil omslutte aktivitetsbakken og sentrumsgaten, der målet er å sette et så skånsomt miljøavtrykk som overhode mulig.

Speiler omgivelsene

Leilighetsbyggene speiler de forskjellige omgivelsene utfra hvor de er ligger; enten ved Landsbygaten, skogen eller vannet. Dermed vil de forskjellige byggene få helt forskjel lige kvaliteter og uttrykk, der man blant annet kan velge mellom å bo i tretoppene, nyte utsikten over Fisketjern eller slappe av på sin egen lille altan over den lokale puben eller mikromjøderiet.

Leilighetene er utstyrt med en avansert digital hjerne som lar deg styre det aller meste via mobiltelefonen. Dette betyr at mens du sitter i bilen eller bussen på vei til Høgevarde, kan du logge på appen via mobilen og skru på varmen i leiligheten, eller åpne den digitale dørlåsen for å slippe inn gjester. På sikt skal du kunne få tilgang til alle fellestjenester via en app.

Moderne arkitektur med røtter i tradisjonene

Leilighetene har stor takhøyde og vinduer som gir optimale solforhold og utsikt. Hems og andre praktiske romløsninger sørger for at arealutnyttelsen er optimal, og som gjør det enkelt å trekke seg tilbake for å ha en stille stund alene når man føler behov for det.

Leilighetsbyggene i Fjellparken henter inspirasjon fra gamle gårdsbygninger i Hallingdal. Et konkret eksempel er de tradisjonelle låvebygningene med sine låvebroer, en god og gammel måte å komme inn i andre etasje på et bygg. På Høgevardes leilighetsbygg har man bygget broer og trapper som sikrer atkomsten til de forskjellige etasjene og leilighetene, inspirert av disse gamle låvebruene.

Man går altså på mange måter tilbake til røttene, samtidig som man bruker innovative teknikker og teknologi – gammelt og nytt i skjønn forening, til det beste for beboerne.

Arkitekturen er moderne, men med røtter i lokal byggetradisjon.

Bærekraftig

Bærekraft er bærebjelken i utviklingen av Høgevarde, og leilighetsbyggene er ikke noe unntak. De er bygget i massivtreelementer fra verdens største massivtrefabrikk, på Åmot. En av verdens største massivtrefabrikker kjøper skog fra sine nærområder, og omskaper den til massivtre, som er et av de mest bærekraftige materialene vi har. Ved å bygge i massivtre reduserer man ikke bare klimagassavtrykket, det har også vist seg å gi betraktelig bedre innemiljø, spesielt i kombinasjon med andre naturlige og pustende materialer, som leilighetsbyggene på Høgevarde er fylt med. I tillegg vil mange elementer innad og utad være laget av såkalt oppsirkulert materiale. Med dette menes materiale som i utgangspunktet er avfall fra for eksempel byggebransjen, eller feilproduksjoner og overskuddsmateriale, som man tar i bruk, og gir det en høyere verdi.

I leilighetsbyggene finner man blant annet innervegger av rest-tre, uten at dette på noen måte går på bekostning av det visuelle uttrykket – snarere tvert imot.

Viktig lærdom

Gjenbruk og oppsirkulering på denne måten er fortsatt relativt nytt, og Høgevarde har også møtt noen hindringer underveis forteller prosjektansvarlig Harald Haaland.

– Hvis vi tar leilighetsbygget som eksempel, måtte planene for oppsirkulert materiale nedjusteres. Det var rett og slett ikke tilgang på nok materiale. Blant annet skulle vi ha kjøkken bygget av avkapp fra en gulvprodusent, gjenbruk av vindu, og fliser laget av knust betong. Der måtte vi gjøre ting annerledes, fordi vi ikke fikk tilgang til materialene, og vi fikk ikke til kortreiste løsninger. Dermed ble det verken miljømessig eller økonomisk bærekraftig, noe som er hele poenget med dette.

Haaland understreker samtidig at de har lært mye av oppføringen av det første leilighetsbygget, og ser lyst på fortsettelsen.

– Vi går i gang med bygg to og tre nå, og denne gang tror jeg det vil gå mye lettere. Også fordi byggebransjen har endret seg på de to årene som har gått siden vi bygget det første bygget. Det er mer fokus på gjenbruk og oppsirkulering nå, og dermed bedre tilgang på materialer.

Vil du ha varsel når vi lanserer neste byggetrinn i Fjellparken? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!