Prikkfri gjennomkjøring

  • Skrevet av: Henning Skjørsæter
  • 09.09.22

Stipatruljen på besøk 

Sjekk hvordan det gikk da Norges største sykkelnettsted Terrengsykkel.no testet ut sykkelstiene hos Høgevarde.

Video: Terrengsykkel

Fra neste sommer vil Høgevarde kunne tilby ca 25 kilometer med sti, det meste av det ferdigstilles nå i 2022 men åpner først i 2023. Allerede nå er det imidlertid to stier som er i full drift, Lavostien og Forkbeard. Førstnevnte er en grønn rundløype på ca 1 km i området ved Høgevarde Fjellpark, mens sistnevnte er en blå flytsti på 3,5 kilometer som går fra Høgevarde Fjellpark og ned lia mot Heimseter.

 

Runa Buene

 

I høst kom Stipatruljen til Terrengsykkel.no på besøk, og testet ut stiene. Programleder Runa Buene fikk testet deler av de nye løypene i sommer, og hun er full av lovord. 

– Det første man legger merke til er at løypene er utrolig fint laget til. Alt er bygget for hånd ved bruk av naturlig stedsmasse, altså jorda som allerede er der. Her skiller løypene på Høgevarde seg litt fra mange andre steder i Norge, hvor det er mye tilkjørt grus. Dette gjør at løypene fremstår veldig naturlige og flotte, og ligger ekstremt fint i terrenget. 

 

Alle nivåer

Når løypenettet på Høgevarde står ferdig vil destinasjonen kunne tilby omkring 100 kilometer med stier. Til årets høstferie åpner den første røde stien, fra toppen av Fjellheisen og ned til Lavvoen. Den vil bli omkring 2,5 kilometer lang. 

 

Stibyggerne fra World Trail i arbeid. (foto: Lars Storheim, Hallingdal Rides)

 

Glen Jacobs og teamet hans i World Trail, som står bak løypene, har vært opptatt av å ivareta de naturlige elementene. Dette innebærer at de har hatt fokus på å bygge med naturen og ikke mot, og dermed utnytte mulighetene som naturen har lagt til rette for. 

Resultatet skal bli stier som er tilpasset alle ferdighetsnivåer, fra nybegynnere til eksperter, med alle tenkelige vanskelighetsgrader.

– Det er stier av alle slag, for familie, nybegynnere, mellomgod og proff, noe for alle, forteller Jacobs til Terrengsykling.no. Runa Buene bekrefter dette. 

– Her er det virkelig noe for alle. Håndverket som ligger bak gjør at man enkelt beholder farten man får naturlig, og lett får god flyt. Dersom man vil ha stor fart og høye hopp får man det, men man kan også trille rolig gjennom løypa dersom det er det man vil. Jeg snakket med Jacobs, og man merker hvor mye han brenner for det han gjør, og at han vet hva han gjør. Løypene på Høgevarde er absolutt i de beste hender. 

 

Sjefsstibyggeren sjøl, Glen Jacobs på befaring på stiene på Høgevarde. (Foto: Lars Storheim, Hallingdal Rides)

 

Perfekt for terrengsykling

Glen Jacobs kom til destinasjonen nederst i Hallingdal i 2019, og hadde med seg et team på 14 personer. I tillegg er ytterligere ti fra Høgevarde involvert i prosjektet.

– Da vi kom hit første gang var det med oppdrag om å gjøre Høgevarde til en stor sykkeldestinasjon. Vi visste jo ikke helt hva vi kom til, men vi kunne knapt tro hvor fint det var her, og helt perfekt for terrengsykling, slår han fast.

– Prosjektet går framover, me opnar nye stiar fortløpande og me har fått enormt gode tilbakemeldingar på stiane som allereie er opne, forteller destinasjonsutvikler Harald Haaland i Høgevarde AS. 

 

Tøff satsing

Runa Buene gleder seg til å utforske løypene på Høgevarde videre. 

– Jeg synes det er tøft at Høgevarde har satset så stort, og ser ut til å få det til så utrolig bra. Når løypenettet er helt ferdig blir det helt fantastisk, og jeg skal absolutt tilbake for å teste løypene mer, uten tvil!

I helgene er det åpen lavvo, med servering av mat og drikke, og du finner også sykkelbutikk med utleie og sykkelservice. Da vet du med andre ord hva som er planen denne helgen.