Allerede før koronaen var det en målbar økning i interesse for randonnée-ski, splitboard og truger, men etter pandemien har interessen eksplodert.
– Absolutt, det er ingen tvil; folk skal ut. Vi merket det under koronaen også, at mange begynte å utnytte nærområdene, der det var et alternativ, og trenden har fortsatt. Vi ser også at det kommer andre typer inn som ønsker å prøve seg. Vi har solgt splitboard i flere år, ofte til veldig erfarne kjørere, men nå ser vi at det kommer folk som bare har kjørt litt snowboard, men ønsker å prøve seg på topptur, forteller Stein Ødegaard, forretningsutvikler for Revir og toppturentusiast.
Ikke uten risiko
Han forteller at interessen har vært tydelig på Høgevarde, der Revir holder kurs og guidede turer opp i fjellet på det som er Oslos nærmeste høyfjell. I tillegg til å ligge veldig sentralt i forhold til Oslo og resten av Østlandet, er selve toppturen i gang i det du går ut av hytta, leiligheten eller bilen.
– Den ligger rett foran deg, og du er i gang med toppturdelen med en gang. Det er en kortreist topptur, på alle måter, forklarer Stein.
Terrenget opp til Høgevarde-toppen er i utgangspunktet snilt, som gjør det perfekt som en treningsarena.
– Men det er høyfjellsterreng, så du må ferdes med varsomhet. Det kan komme skred, været kan bli dårlig og det finnes en del eksponerte områder så man skal være forsiktig. Toppturer er en form for ferdsel som ikke er uten risiko. Det er relativt trygt, men ikke uten fare, slår han fast.
Trygghet framfor fine bilder
Det er først og fremst de nye ute i fjellet som tar kursene i Revir- regi.
– Etter hvert som populariteten øker, merker vi imidlertid at også de som har vært ute noen ganger får et behov for å komme på kurs og tilegne seg litt mer kunnskap. Alle som interesserer seg for dette burde definitivt ta introkurs, slik at man vet hva man skal titte etter og hvordan man best beveger seg. Det er viktig at man har kunnskap om fjellet, går i områder som er trygge og har med kart. Så kan man utvikle seg litt steg for steg. Den trygge turen er viktigere enn de fine bildene, er hans klare oppfordring.
To perioder egner seg
Toppturer er en hobby som ikke trenger å koste så mye, men det er viktig at man har med et minimum av skredutstyr om man skal bevege seg i fjellet.
– Skredsøker, spade og sekk for topptur er viktig, og så må man lære seg å bruke utstyret. Lære seg hvordan utstyret fungerer, det er viktig. Når man skal begynne på litt mer eksponerte områder, må man i tillegg ha litt grunnleggende bre- og naturkunnskap, og forberede seg bedre.
Det er to perioder som egner seg best for å legge ut på topptur, forteller Stein.
– Vi ser at folk er ute hele vinteren, men jeg vil si at de beste periodene er fra november til januar, og så fra påsketider og så lenge det er snø, ofte ut mai. Hovedgrunnen til det er at det er mer avansert midt på vinteren, med mer snø og flere vurderinger å ta. Det er mange som gjør det, men det krever litt nøyere vurderinger, forklarer han.
Han forteller at det store marerittet er snøskred.
– Snøsmeltingen i april – mai er ikke så skummel med tanke på skred. Da har snøen satt seg. Det forekommer riktignok våtsnøskred, men det skal være veldig bratte områder for at det skal bli farlig slår han fast.