Dokumentarfilm om stibygging på Høgevarde: SOIL SEARCHING

  • Skrevet av: Magnus
  • 14.03.22

Sykkelprodusenten Specialized har i flere år reist verden rundt og dokumentert «the Unsung Heroes of mountainbiking»- stibyggerene. De som sikrer at alle vi andre har spennende stier å sykle på.

Sommeren 2021 fikk Høgevarde besøk av Specialized, som ville dokumentere arbeidet til våre stibyggervenner i World Trail- det australske selskapet ledet av sykkelguru Glen Jacobs, som er engasjert for å utvikle stinettverket på Høgevarde.

Høgevarde er dermed i selskap med verdenskjente sykkeldestinasjoner som bl.a. Whistler, Tasmania og Sør- Afrika, som alle har hatt besøk av Soil Searching- teamet tidligere.

NYHETER 2022:

1) Vi åpner en ny flytsti på ca 3,5 km ca rundt skoleferiestart. Denne går fra Lavvoen og nedover mot området som heiter Heimseter. For de som har kjørt offpiste på vinteren på «baksiden» av alpinanlegget på Høgevarde, så ender denne stien ca på samme plass som man normalt shuttler tilbake til anlegget fra på vinteren. Dette blir en blå sti med diverse sidehits og litt mer krevende utfordringer underveis, som gjør at dette blir en svært leken sti som bør passe godt for alle nivå av syklister.

Stibygger Millie Cafe fra World Trail tester den nye flytstien til Heimseter, tett fulgt av Hilde Strædet (foto: Hunnalvatn Media)

2) Det blir arbeidet videre på to nye flytstier fra toppen av Fjellheisen ned til Lavvoen, som også ble påbegynt i 2021. Dette blir en blå og en rød sti. Totalt ca 2,8 km. Vi forventer åpning frempå høstparten.

3) Klatresti fra Lavvoen til toppen av Fjellheisen: Denne stien gjør det mulig å ta seg til toppen av stinettverket for egen maskin, uten å måtte ta i bruk bilveiene i området. Arbeidet starter i sommer (avhengig av godkjent reguleringsplan, vi forventer at denne blir behandlet i Flå kommune i juni), usikkert åpningstidspunkt. Tanken er at dette blir en «E-bike uphill flowtrail», altså moro oppover også! Stien blir selvsagt også tilgjengelig for syklister uten motor. Totalt 2,9 km.

 

Og så rosinen i pølsa:

4) Flytsti fra Høgevarde til Gulsvik: Dette blir vår Hero-trail, en flytsti som tar deg helt fra høyfjellet og ned til avkjøringen til Høgevarde fra riksvei 7. Fra 1100 moh til 162 moh når stien er ferdig i sin fulle lengde. Denne stien blir neppe åpnet i full lengde denne sommeren, men det er mulig at deler av den kan tas i bruk. Total lengde på den delen av traseen som skal bygges i 2022 er 13,2 km, og inneholder ca 600 høydemeter med flyt gjennom et spektakulært landskap. Start ved Lavvoen, og gå av sykkelen ved Høgevardes administrasjonsbygg like ved Gulsviktjern!

Totalt investeres det ca 22-23 mNOK i stibygging i området rundt Høgevarde denne sommeren. 14 stibyggere fra australske World Trail, samt øvrig mannskap på 8-10 pers vil være i sving gjennom sesongen. Det gjør at vi etter denne byggesesongen totalt vil ha bygd ca 25 km sykkelsti i samarbeid med World Trail. I tillegg kommer stier som er bygd tidligere, totalt har Høgevarde ca 30 km bygd sti å by på når en inkluderer disse tidligere stiene, i tillegg til et antall naturlige stier i området som også kan sykles.

Andre nyheter:

  • Shuttling i helger og ferier: Elbuss-shuttle fra Oslo tar deg fram og tilbake fra byen, og lokalt på Høgevarde etablerer vi shuttletjeneste som frakter deg til topps igjen etter sykkelturen
  • Sykkelutleie: I samarbeid med våre venner i friluftsbutikken Revir har vi etablert elsykkelutleie og butikk. Denne er plassert vegg i vegg med Lavvoen
  • Kurs og aktiviteter: Litt for tidlig å slippe alle detaljer, men vi legger opp til både teknikkurs, fellesutflukter, sykkeldemo og annen moro gjennom sesongen
  • Lavvoen er åpen alle helger samt i heile juli, og byr på både mat og drikke som passer for ivrige syklister. Vi har også vår mobile pumptrack plassert utenfor Lavvoen, og nybegynner-/familiestier i umiddelbar nærhet til denne.

denne siden kan du lese mer om stisykkelprosjektet på Høgevarde.

Det australske terrengsykkelnettstedet Flow Mountain Bike har tidligere skrevet en artikkel om stibygging på Høgevarde.