Sikter mot toppen

Interessen for sti- og terrengsykling opplever en voldsom vekst, og fjelldestinasjoner over hele landet satser stort på å legge til rette for aktiviteten. Få sikter imidlertid like høyt som Høgevarde.

image
Flerbruksstien Sauvallsvingen
  • Skrevet av: Mats Schjølberg Ulshagen
  • 30.04.22

I nært samarbeid med IL Flåværingen, Flå Kommune og Flå Vekst offentliggjorde Høgevarde i 2020 planene om å bygge ett av Europas største nettverk av sykkelstier i Gulsvikfjellet. Det skal bygges stier som passer for unge og gamle, nybegynnere og erfarne syklister, og med romslig plass til alle.

Lavvostien, den første stien bygget av World Trail på Høgevarde, stod ferdig i 2021.

Fineste jeg har sett

Med en investeringsramme på 107 millioner, og en plan som strekker seg mellom fem og åtte år framover, skal det bygges mellom 80 og 100 kilometer sti. Forbildet er verdens ledende destinasjon for stisykling, kanadiske Whistler, og utgangspunktet for å bli Europas Whistler er så absolutt tilstede.

– Dette er det fineste terrenget jeg har sett, noe sted i verden, uttalte Glen Jacobs da han kom til Høgevarde første gang. Han er slett ingen hvem som helst, men en legende innen stibygging, og grunnlegger av det australske stibyggerselskapet World Trail. Han har bygd stier til OL, VM og Enduro World Series, og regnes som en av de fremste ekspertene på området i verden.

Sjefsstibyggeren sjøl, Glen Jacobs på befaring på stiene på Høgevarde.

Helårstilbud

I tillegg til at det gir kommunen sykkelstier i den absolutte verdensklassen, er prosjektet godt nytt for lokalt næringsliv og folkehelsa i Flå om omegn. Lokalbefolkning, så vel som hyttefolk, gjester og tilreisende idrettsfolk vil kunne nyte godt av tilbudet, og mulighetene for lokale initiativ som guide- og instruktørtjenester, utleie, transport og logistikk, overnatting, handel og serving vil komme hele regionen til gode.

For Høgevarde er det nok et skritt i retning av et helårlig tilbud på destinasjonen, noe som betyr faste arbeidsplasser til flere.

I tråd med ambisjonen om å gjøre et minst mulig inngrep på naturen, jobber World Trail for å gjøre denne jobben så skånsom som mulig. Sykling trenger ingen vesentlige installasjoner i terrenget, og energiforbruket er begrenset. Det er dessuten kjøpt inn klimakvoter for å kompensere for byggingen av stiene.

Stibyggerne fra World Trail i arbeid

På et annet nivå

Det er da også naturen som gjør at Høgevarde har slikt et potensial ifølge Glen Jacobs. Han har latt seg imponere av det vakre landskapet, med fjellvann og fosser som idylliske kulisser for sykkelstiene.

– Når vi ser på alpedestinasjoner som f.eks Les Gets og Morzine, ser vi de store fjellene og gresslettene og de store tømmerkonstruksjonene, og du sier bare wow, dette er vakkert. Men Høgevarde ligger på et annet nivå. Vi ble bare forelsket i det! Det ligger heller ikke superhøyt over havet, og nede i dalen vil man dermed kunne sykle opptil åtte måneder i året, avslutter han.

Stier i flotte omgivelser