Lekent terreng og gunstige værforhold

Når vinden kommer fra sørøst, og skyene presses opp, dumpes det ofte store snømengder over Høgevarde.

VAKKERT: Slike dager drømmer man om i årets snøfrie måneder . Foto: Høgevarde AS
image
VAKKERT: Slike vinterdager drømmer man om! Foto: Høgevarde AS
  • Skrevet av: Mats Schjølberg Ulshagen
  • 27.12.21

Geografiske og topografiske begrensninger gjør at Høgevarde aldri kommer til å konkurrere med gigantanlegg som Trysil, til det er området rett og slett for lite. I stedet har man valgt å fokusere smått, men godt, og har utviklet en masterplan som går ut på å tenke utenfor boksen. Og når vi sier boksen, mener vi skitraseene.

– Du finner brede løyper overalt, også her, men vi har valgt å fokusere på det som skjer utenom og innimellom løypene. Gi kjørerne tilgang til smalere traseer, nesten som skogsløyper i gamledager. Det åpner for noen fantastiske offpiste-muligheter, sier Hans Christian Gulsvik.

Selv om det er planlagt for både gondolheis og stolheiser i framtiden, så er det snøen som står i fokus på Høgevarde.

– Vi har et veldig lekent skiterreng. Det er et område med naturlig granskog, ikke plantet, som gjør at skogen er litt glissen. Det kan minne litt om i Canada, forklarer han.

Morsomme høydemeter

At det ikke er fullt av gedigne sitkatrær, gjør at det er forholdsvis enkelt for skogrydderteamet å utnytte og tilrettelegge terrenget.

– Det er veldig kjørbart, med masse kuler og mindre skrenter, og variasjoner i hellingsgrad. Det er ikke veldig mange høydemeter, men det er fantastisk morsomme høydemeter. Jeg mener det er blant de mest lekne stedene i Norge, sier han.

Mer enn naboene

I tillegg til et gunstig terreng, og en god utnytelse av området, er også været med på å løfte Høgevarde til Østlandets pudder-Mekka. For når vindretningen er riktig, og skyene presses opp over fjellet, så dumper det nedbør over skianlegget. Tidvis voldsomme mengder nedbør.

– Det er bare å ta en titt på Fnugg. no, det er ofte betydelig mer snø her enn hos noen av naboene våre og andre områder på Østlandet, slår Hans Christian fast.

Dette har mange begynt å legge merke til, gjengen i Fri Flyt har tatt turen flere ganger, og det anbefales å ta en titt på deres YouTube-kanal for å se Skipatruljen leke seg i Høgevarde-skogen.

Skann og se når Fri flyt treffer blinken med en tur til Østlandets puddermekka

Gjør mye riktig

En annen som oppdaget Høgevarde i fjor var Ekstremsportsvekos June Jansson.

– Stedet kom litt fra ingenting i fjor, til å plutselig bli en plass alle dro til, og jeg fikk lyst til å se hva dette var for noe. Så en morgen i romjula i fjor dro jeg og en venninne fra Voss klokka fem om morgenen, og kjørte over. Det var virkelig som å komme inn i Winter Wonderland. Vi fikk to dager der, det var helt fantastisk. Jeg har kjørt en del i Canada tidligere, og det føltes litt som å komme dit, sier hun oppglødd.

Hun forteller at hun kom til Høgevarde med store forventninger, og at de ble innfridd og vel så det.

– Jeg har lyst til å ta en copy-paste i romjula i år, når det blir meldt snø, sier hun.

Hun har også prøvd sykkelmulighetene på sommerhalvåret, og er full av lovord om stedet.

– Det er ikke så stort, men de virker å gjøre mye riktig både sommer og vinter. Jeg er veldig spent på planene framover og nysgjerrig på deres tanker om å videreutvikle stedet. Dette er definitivt en destinasjon som har blitt merket av på kartet, og som mange har begynt å legge merke til, avslutter hun.