Stisykling på Høgevarde

Copyright Sondre Lindkjølen
  • Skrevet av: Magnus
  • 31.05.21

–Potensialet er enormt!  


–Høgevarde har det perfekte sykkelstiterrenget. Her er det ikke for bratt og ikke for flatt, og du får virkelig følelsen av å være på høyfjellet. 

Disse ordene kommer fra en ekte stisykkel-entusiast, Sondre Lindkjølen. 30-åringen fra Kongsberg oppdaget stisykling da han studerte i Sogndal for seks år siden. Etter det har han utforsket mange ulike terreng både fra sykkelsetet, og som stibygger. 

Copyright Sondre Lindkjølen

–For alle!

–Jeg kjenner godt til Høgevarde-området både fra skikjørerens perspektiv, fra sykkelsetet og som stibygger i området. Min kjæreste Marie Louise Sundheim og jeg har tilbrakt mange timer i den vakre naturen sommer som vinter.

Lindkjølen gleder seg veldig til stisykkelnettet blir ferdig utbygd. 

Copyright Sondre Lindkjølen

–Potensialet er enormt da terrenget er meget godt egnet til nettopp stisykling. Det er kupert, men verken for bratt eller for flatt. I tillegg er det lett tilgjengelig, og du får en følelse av å være på høyfjellet med fantastisk utsikt. Stisykkelnettet tilbyr stier for den uerfarne, den noe mer erfarne og den som er ute etter mer krevende terreng. Men jeg vil si at hovedkategorien er på den folkelige siden. Høgevarde er for absolutt alle, forteller han.

Stitips

Sondre kjenner Høgevarde-området omtrent som sin egen bukselomme, så når vi lurer på om han har noen favorittløyper er han ikke i tvil.

– Flerbruksstien Sauvallsvingen er fantastisk. Det er en lang «slange» med gode doseringer som kan sykles av alle. Kjempemorsom med fulldempet sykkel. Jeg kan også anbefale to bygde singletracks som heter «HV9 stien» og «Tryggs rute». Starten går fra toppen av skianlegget. Lett å komme til og morsom å sykle. De to fjellene Vardefjell og Hestleinnattan er for de litt mer erfarne stisyklistene. Lett tilgjengelig, nydelig utsikt og med singletrack hele veien ned. 

 

Fjellturer

Selv om det er frikjøring og stisykling som drar 30- åringen og hans kjære aller mest til Høgevarde, har de også gått mange fine fjellturer i området.

–Jeg kan virkelig anbefale tur til Fyrisjø. Her er det knallfint, og du kan låne båter og kajakker. I tillegg kan du kose deg på en fin strand når den norske sommeren slår til, sier han. 

Copyright Sondre Lindkjølen

Om stisykling på Høgevarde:


I juni 2021 starter byggearbeidet på et av Europas største stinettverk for sykling i Gulsvikfjellet ved Høgevarde, og er tenkt realisert innenfor de kommende 5-8 år. Totalt skal det bygges 80-100 km sti, tilpasset syklister i alle aldre og ferdighetsnivåer.

Med denne investeringen siktes det mot en plassering blant de aller fremste stisykkeldestinasjonene globalt, under den interne arbeidstittelen «The Whistler of Europe»- med henvisning til kanadiske Whistler, som pr. i dag er en globalt ledende destinasjon for stisykling.

For sesongen 2021 er det skrevet kontrakt med det australske stibyggerselskapet World Trail, som er et av verdens ledende selskaper på området. I tillegg skal det bygges stier ved hjelp av lokale stibyggere. Samlet skal det investeres inntil 19 millioner kroner den første byggesesongen. Ambisjonen er å ferdigstille ca. 15 km sykkelsti i løpet av 2021.

Initiativtaker til prosjektet, Høgevarde AS, involverte på et tidlig stadium i prosjektet lokalsamfunnet i Flå, for å sikre at alle positive ringvirkninger fra sykkelsatsingen kommer lokalsamfunnet best mulig til gode. Det planlegges også for framtidige trenings- og konkurransetraséer for Enduro-disiplinen. Prosjektet er derfor organisert innenfor det nystartede selskapet Flå sti og sykkel AS, som er eid av Flå kommune, IL Flåværingen og Flå Vekst SA med 1/3 hver. Høgevarde AS er den primære private økonomiske bidragsyteren, og sentral samarbeidspartner på prosjektet. Høgevarde AS ivaretar den praktiske gjennomføringen av prosjektet i nært samarbeid med World Trail.