Med en fot i fortiden, og én på god vei fremover har familiene som står bak Høgevardeutviklingen langsiktige ambisjoner om å gjøre området til et attraktivt sted for fremtidige generasjoner, både fastboende, hyttefolk og besøkende.
OSLOS NÆRMESTE HØYFJELLOMRÅDE
På vei fra Oslo, sånn omtrent der du dundrer inn i Hallingdalen helt i nordenden av Krøderen, ligger bygda Gulsvik og avkjørselen til Høgevarde, hovedstadens nærmeste høyfjellsområde.
LOKAL STOLTHET
Med en fot stødig plassert i fortiden som representant for en levende landbruks- og håndverksbygd, og en fot på god vei fremover har Høgevarde AS klare ambisjoner om å skape ny stolthet rundt det som en gang var store industrier og levebrød for mange i bygda: Ikke bare reiselivet, men også tømmerindustrien skal løftes gjennom bygging av bærekraftige bygg i lokalprodusert massivtre.
PROSESSEN ER I GANG
Når du svinger av mot Høgevarde fra riksvei 7 er gamle Gulsvik Skole det første bygget du ser. Skolen har fått nytt liv som administrasjonsbygg for Høgevarde AS. Som et av mange respektfulle nikk mot fortiden henger den gamle skolefanen i inngangspartiet. Fra Gulsvik, som blir foajeen til fremtidens bærekraftige fjelldestinasjon, går veien opp til spektakulære Høgevarde som med sine 1459 meter over havet rager som den dominerende toppen på Norefjellplatået. Fra toppen strekker utsikten seg til Hallingskarvet, Jotunheimen og Rondane.
FJELLET HELE ÅRET
Hytteområdet som ligger i tregrensen, med høyfjellet like utenfor døra byr på jakt, fiske og endeløse turer i fantastisk terreng, eller spenstige utfordringer på stisykkel. For tiden pågår utviklingen av det som skal bli et av Europas største stisykkelnettverk, og folka som står bak er australske Glen Jacobs og hans World Trail.
Denne terrengsyklingens Crocodile Dundee har noen av verdens mest prestisjetunge stisykkelprosjekter bak seg, bl.a. Blue Derby på Tasmania, omtalt som «verdens beste» stinettverk (magasinet Terrengsykkel, nov 2019). Mr. Jacobs har virkelig lagt sin elsk på Høgevardeområdet, som nå internt omtales som The Whistler of Europe – en hedersbetegnelse enhver terrengsyklist vil anerkjenne. På vinteren ligger toppene og det spinnvilt artige skogsterrenget klar for topptur-, og splitboardentusiastene, og
for den som liker den uopptråkkede «sti» er det bare å spenne på seg fjellskia og legge på tur. For langrennsentusiasten ligger milevis med velpreparerte løyper klare til bruk.
Høgevarde er i ferd med å bli et aktivitetseldorado i verdensklasse. Alpinanlegget byr, tross sin foreløpig beskjedne størrelse, på svært lekent terreng, og vaflene i lavvoen er det heller ingenting å utsette på. Med truger, toppturski eller splitboard åpner det seg endeløse muligheter i anleggets umiddelbare nærhet. Skogen er velegnet for lek og moro, og på de gode pudderdagene er ikke sammenlikningen med japansk skogsterreng helt på jordet.
BÆREKRAFT, IKKE BARE ET BEGREP Å FLOTTE SEG MED
Det snekres knapt en terrasseplatting i dag uten at byggherren flotter seg med begrepet bærekraft – det er nesten så det har blitt vannet ut og tappet for mening. På Høgevarde har det fra starten vært et ønske om å satse bærekraftig, slik landbrukssamfunn alltid har gjort, men i 2019 ble strategien revidert og ytterligere spisset for å gi bærekraft plassen i førersetet og styrende for alle valg gjennom den videre utviklingsprosessen. Vel vitende om at byggenæringen er en verstingbransje når det gjelder utslipp, er eierne av Høgevarde AS svært bevisste på at man ønsker å bidra til kontinuerlige forbedringer på dette området.
HØGEVARDES BÆREKRAFTSTRATEGI
Et bærekraftig prosjekt er både miljøvennlig, økonomisk bærende og sosialt ansvarlig. Kun i samspillet mellom sosial-, økonomisk,- og miljømessig bærekraft vil et prosjekt i seg selv være bærekraftig. Høgevarde AS tenker bredt omkring dette temaet, men blant de viktigste grepene er å tenke nytt rundt hvordan fritidsboliger kan konstrueres på nye måter og plasseres i terrenget på mindre areal, for å sikre større sammenhengende landskapsområder og minst mulig avtrykk i omgivelsene. Det legges fokus på gjenbruksmaterialer, og bruk av lokale råmaterialer for å redusere utslipp knyttet til transport – og å bidra til lokal vekst og forankring.
Det er også et mål å gjøre det lettere å komme seg til Høgevarde med kollektivtransport enn med egen bil. Infrastrukturen på stedet skal optimaliseres for spark, ski, sykkel og apostlenes egne hester, slik at bilen i stor grad blir overflødig. Med dagens fremvekst av delekultur gjennom praktiske dataapplikasjoner oppstår gode muligheter for å utnytte hytter og leiligheter som står tomme. I samme ånd vil utleie av utstyr som sykler, splitboard, ski, fiskestang, kano og kajakk få en naturlig plass i eierskapet av en fritidsbolig på Høgevarde. Dette er noe som utvikles i samarbeid med turbutikken Revir i Oslo, som også etablerer filial på Høgevarde. Med en fot stødig plassert i fortiden, og én på god vei fremover er ambisjonene å gjøre området til et attraktivt sted for fremtidige generasjoner, både fastboende, hyttefolk og besøkende.