– Vi vil sette et skånsomt miljøavtrykk, og ambisjonen vår er å lage en fritidsboliger med lavt miljøavtrykk og stort fokus på bærekraftige løsninger. På sikt er det planen å utvikle en miljøpositiv hytte, som skal arbeide med en rekke av FNs bærekraftsmål, og inneholde unike teknologiske løsninger. Det er derfor vi hentet inn arkitektbyrået Vill Urbanisme, sier Harald Haaland, leder for destinasjonsutvikling på Høgevarde.
Vill Urbanisme er et kollektiv som driver blant annet arkitektur, plan, utvikling, bærekraft og design. De gjør kun bærekraftige prosjekter av høy kvalitet.
Ja til Høgevarde
– Vi har klart å tiltrekke oss en annen type fagkompetanse enn de tradisjonelle selskapene. Vi har en sosialentreprenør, en scenograf, en produktdesigner og eksperter på bærekraft, forteller Fredrik Barth. Han er gründeren bak Vill Urbanisme og daglig leder i Vill Arkitektur.
Fredrik og resten av Vill-kollektivet var ikke vonde å be da de ble spurt om å være med på Høgevarde-prosjektet.
– Det var grunneiers ambisjoner om å gjøre noe annerledes og bærekraftig som gjorde at vi sa ja. De hadde utviklet et dokument som identifiserte brukergrupper. Blant annet en mulighet for å tilgjengeliggjøre fjellet for alle. Både dem som lever uten bil, de som ikke har råd til en dyr kjempehytte, og de som ikke liker de tradisjonelle vinterdestinasjonene i Norge. Å kunne være med å utvikle en bærekraftig fritidsområde, med fokus på tilgjengelighet og aktivitetsbasert utvikling, var veldig spennende. Det krever at vi tenker nytt, og det krever helt andre løsninger enn vi har sett de siste årene.
Fleksible leiligheter
Første byggetrinn på Høgevarde er allerede i gang, og planen er at de første leilighetene skal stå klare allerede i 2021. De vil variere fra 38 til 100 kvadratmeter. Felles for dem alle er at de er effektive, med god bod- og oppbevaringsplass og fleksible løsninger som kan tilpasses. Og de bygges selvsagt med miljøet i tankene.
– Vi har tegnet sofaer som kan omgjøres til soveplasser, og enheter som kan justeres i forhold til kjøpers ønsker. Vi har valgt naturlige materialer på overflater og har foreslått flere gjenbruks- og oppsirkulerte materialer. Dette reduserer klimagassutslipp og høyner kvalitet! Leilighetene skal føles gode å bo i, gi hyttefølelse samtidig som de lever opp til alle krav til moderne komfort. Et skikkelig kinderegg altså, sier Fredrik.
– Hvorfor satser dere i Vill Urbanisme så hardt på bærekraft?
– Bærekraft er selvsagt viktig i et miljøperspektiv. Vi er på et tidspunkt i vår historie der vi er nødt å foreta ganske tydelige valg, og miljøkampen er blitt den viktigste å kjempe. Men for oss er bærekraft mye mer enn miljø. Vi jobber mye med sosial bærekraft, med rettferdighet og demokrati. Vi jobber for å tilby like muligheter til flest mulig.
Leilighetene på Høgevarde bygges i lokalprodusert massivtre. Massivtre har mye mindre klimagassutslipp enn betong og er dermed et naturlig valg i et prosjekt med miljøambisjoner.
– I tillegg gir et trebygg bedre inneklima. Tre puster. Luften føles friskere og bedre. Man blir mindre syk. Massivtre gir økt risiko for utbygger i utbyggingsfasen, men øker kvaliteten for beboerne. Det er utrolig flott at Høgevarde ønsker å ta et slikt valg.
LEILIGHETER PÅ HØGEVARDE
- Fra 38m2-103m2
- Ski in/out på vinteren, stisykkel in/out på sommeren
- Bygget i lokalprodusert massivtre
Nå har du sjansen til å sikre deg en bit av Oslos nærmeste høyfjell. Vi er i gang med byggingen av bærekraftige leiligheter i størrelser fra 38 til 103 kvadratmeter.
Ja, takk! Send meg informasjon om de nye leilighetene på Høgevarde.