Fantastisk preparerte løyper

Høgevarde kan by noen av de beste preparerte løypene utenfor Oslo. Her kan du utfolde deg i både friteknikk og klassisk.

  • Skrevet av: Magnus
  • 27.01.21

Ordene kommer fra den erfarne langrennsløperen, og trener til Therese Johaug, Pål Gunnar Mikkelsplass. Selv bor han i Bromma, 56 minutter fra Høgevarde, men har testet løypenettet på Høgevarde ved flere anledninger.

 

Brede og faste spor

–Her vet du hva du får. Det er brede og faste spor, og grunnen til det er at de kjører med store maskiner og bruker fresen på løypemaskina aktivt. Det gjør at snøen blir fast, og ikke løs og bløt som vil skje dersom en utelukker fresen. Høgevarde har valgt å legge kvalitet i løypekjøringen, noe som gjør det ennå mer moro å ta skiene i bruk.

Pål Gunnar går for det meste på Haglebu som er like i nærheten av der han bor, men her som mange andre steder i landet utelukker de fresen.

–For vår del blir de lokale skiløypene tatt mest i bruk. Dette på grunn av mindre kjøretid i en hektisk hverdag. Dette tror jeg gjelder svært mange. Jeg skulle derfor ønsket at flere destinasjoner valgte å «følge etter» for eksempel destinasjoner som Høgevarde og Sjusjøområde. Her brukes fresen i høy grad, og du vet at om du vil gå deg en langtur tidlig på morgenen er løypene kjørt nøye opp. Mange destinasjoner ligger 30 år bak i tid på dette området.

–Du vet hva du får på Høgevarde. Det er brede og faste spor, og grunnen til det er at de kjører store maskiner og bruker fresen på løypemaskina aktivt, sier Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto: Tore Shetelig

Tar løypekjøringen på alvor

Mikkelsplass forteller videre at skøytesporene er svært smale flere steder. Løypene prepareres med to klassisk spor, og ett smalt skøytespor i midten. I tillegg er snøen løs på grunn av mangel av fresbruk.

–Ja, det koster kanskje mer i drivstoff å kjøre med fresen, og mange er også redde for å ødelegge fresen hvis det er lite snø, men jeg tror den økonomiske gevinsten vil komme etter hvert som skientusiastene oppdager hvor gode løypene er. Det være seg den vanlige mosjonisten som stadig vekk oppsøker skistedet, og ikke minst framtidige hytteeiere som vil ha de perfekte sporene i nærheten.

–Min mening er at destinasjonene må være nok interessert i å tilrettelegge så godt som mulig, og her kommer kvaliteten av skisporene inn som en avgjørende del. Høgevarde viser at de tar dette på alvor, så jeg kan med erfaring virkelig anbefale å ta turen dit.

 

–Får lufta ut av snøen, og gir fastere såle

Morten Gaptjern er trakkemaskinfører og kan bekrefte at fresen her blir brukt aktivt.

–Når den likevel henger bakpå maskina, så kan vi jo like godt bruke den. Den får lufta ut av snøen, og gir fastere såle. Fresen bidrar for så vidt også til framdrift på maskinen, så selv om det går litt ekstra drivstoff, så er det ikke fullt så ille som det kan høres ut. Vi kjører dessuten alle trakkemaskinene på biodiesel, for å redusere miljøavtrykket vårt, forteller Gaptjern.

For sesongen 2020/21 er det kjøpt inn en ny trakkemaskin, som gjør det mulig å løfte kvaliteten ytterligere på løypenettet. Den nye maskinen har gummibelter, som gjør at den kan kjøres tidligere i sesongen og er mer skånsom mot underlaget. Den nye maskinen er også litt mer snerten og manøvrerbar, og kan kjøres med glattebrett uten fres. Dette er en stor fordel når løypene skal lages til i starten av sesongen når det er lite snø.

–Vi kjører både i høyfjellet og nede i skogen, og forholdene kan derfor være vidt forskjellige og kreve ulikt utstyr. Med den nye maskina har vi alle valgmuligheter med tanke på å få til gode løyper, sier den engasjerte trakkemaskinføreren.

 

Et stort mangfold av opplevelser
Det kanskje viktigste særtrekket ved Høgevarde som skidestinasjon er mangfoldet av skiopplevelser som finnes her. Harald Haaland er destinasjonsutvikler og forteller om varierte langrennsløyper fra lavereliggende løyper i lunt skogsterreng til desiderte høgfjellsløyper oppe på snaufjellet.

–Vi holder ca. 50 kilometer løyper ved like, og løypenettet vårt er også koblet sammen med Hallingløypa som strekker seg helt til Hallingskarvet. Alpinanlegget vårt er per i dag et kompakt familieanlegg, med tilbud både til nybegynneren og de mer erfarne alpinistene.

Anlegget har også fått et svært godt rykte på seg i frikjøringsmiljøet, og blir ofte omtalt positivt blant annet i magasinet FriFlyt. «Østlandets nye puddermekka» er en av overskriftene de har brukt om området, forteller Haaland.

 

Under to timer fra Oslo

Høgevarde har også Oslos næreste toppturmuligheter. Det finnes flere muligheter for flotte turer, der den definitive klassikeren selvsagt er turen opp til Høgevarde-toppen (1459 m.o.h). Men også nærliggende Ranten, Hestleinnattan, Hestgjuvnatten og Vardefjell byr på flotte opplevinger. Alle disse turene ligger i marsjavstand fra hyttefeltet på Høgevarde.

–Det må også nevnes at Høgevarde har et mikroklima som gjør at vi ved sørøstlige vindretninger ofte får betydelig mer snø enn det Yr.no melder. Det skyldes plasseringen like ved høye fjell, i inngangen til Hallingdal. Her må nedbørsskyene opp og over for å komme seg videre innover landet. Det betyr at Høgevarde-området ofte byr på betydelig større snødybder enn det en finner i nærliggende områder.

50 kilometer med preparerte løyper venter på deg!

Fra lune skogsløyper i Heimseter-området til desiderte høyfjellsløyper mot Steinmannen og Høgevarde 1459. Vårt løypenett er koblet sammen med Hallingdalsløypa, som strekker seg fra Norefjell til Hallingskarvet. Ca 1400 km sammenhengende preparerte løyper ligger og venter på deg!

Mye spennende på gang

Men det er ikke bare på vinterstid Høgevarde kan briljere med opplevinger. Høgevarde kan by på et mangfold av aktiviteter året rundt. På sommeren finnes det vandremuligheter i alle retninger, mange av tjerna på fjellet har godt med fisk (den lokale fiskeforeningen på Høgevarde sørger for å kultivere, pleie og tilrettelegge for fritidsfiske), hytte eiere har fortrinn til jaktretter på småvilt i området, det finnes utallige bademuligheter i fjellvann og elvekulper, og nede i dalen finnes familievennlige Bjørneparken.

–I årene framover skal et av Europas største stinettverk for sykling på Høgevarde bygges, med stier som passer for syklister i alle aldre og på ulike ferdighetsnivå. Dette blir et svært spennende prosjekt, og sammen med alle de andre stisykkelinitiativene som pågår innenfor dagsturavstand i Hallingdal, blir Høgevarde et mekka for sykkelinteresserte i årene framover, forteller Harald Haaland.

På det siste spørsmålet om hva det beste med Høgevarde er, sier han.

–Uten tvil at man under to timer fra hovedstaden virkelig er oppe på høgfjellet, 1000 meter over havet. Det betyr at du har fyr på peisen, middagen på bordet og rødvinen klar, lenge før naboen med hytte i Hemsedal er framme! Høgevarde byr på fred og ro, men også et mangfold av opplevelser året rundt- rett utenfor hyttedøra.