Flotte naturopplevelser rett utenfor hyttedøra

  • Skrevet av: Harald
  • 21.09.22

På Høgevarde har hytteeiere tilgang til kortreiste opplevelser i naturen.

 

Høgevarde er et fantastisk område med et bredt tilbud av naturopplevelser. Enten du liker fotturer i fjell, skog og mark, å suse avgårde med brett eller ski under bena, sykkelturer på unike stier, eller matauk med bærspann eller fiskestang, har Høgevarde det du trenger. Dette gjelder selvfølgelig også jakt. 

Høgevarde byr på flotte jaktmuligheter for hytteeiere, som blir prioritert for tildeling av jakt i området. Rypeterrenget leies ut i halve uker, dermed får de fleste som er interessert muligheten til en jakttur i løpet av sesongen. Hytteeiere har også muligheter for tilgang til både storviltjakt og småviltjakt i nærområdet.

 

FLITTIG BRUKER

Håkon Røed er en av de som benytter naturen på Høgevarde flittig. Han og familien kjøpte hytte på Høgevarde i 2019, etter å ha lett etter en hytte som ikke lå altfor langt unna Oslo. 

– I tillegg er jeg fra Hønefoss selv, og da følte jeg at det var naturlig å kikke i dette området. Dermed var Høgevarde et svært godt valg for oss, og vi har brukt hytta utrolig mye. Avslapping bort fra mas og jag, og det under to timer fra dør til dør fra hjemmet i Oslo. På det meste har vi vært der oppe nesten hver helg, og det blir som regel et par ganger i måneden, gjerne kombinert med hyttekontor noen arbeidsdager, fastslår Håkon. 

Gode jaktmuligheter på Høgevarde
Håkon Røed og hunden Bruno på vei ut på fjellet for fuglejakt.
Foto: Magnus Arnkværn

 

VARIERT TILBUD

Han begynte å jakte i 14-15 års alderen. Nå som voksenlivet med barn og jobb krever sitt, varierer det litt hvor mye jakt han får tid til, forteller han, men han er fortsatt en ivrig jeger når sjansen byr seg. Nå er han i gang med fuglejakt, hvilket betyr lange fine dager på fjellet. Det handler imidlertid mer om å komme seg ut i naturen med fuglehunden og gode venner, enn om hva som havner i sekken, slår han fast.

– Høgevarde har et variert jakttilbud, og så er det fantastisk å ha det så nært. Dét var viktig for meg, å ha muligheten til å jakte med utgangspunkt i hytta. Jeg jakter rype og litt skogsfugl, og det er det gode muligheter for her. 

Håkon Røed er fullt innforstått med at det å ha gode jaktmuligheter tilgjengelig på denne måten,  er luksus. 

– Så tett på hovedstaden kan det bli mange om beinet, så det gjelder å gjøre den ressursen tilgjengelig for så mange som mulig uten å bruke den opp. Det føler jeg at man lykkes med på Høgevarde. Selv prøver jeg å få noen dager i rypeterrenget  hver sesong.

 

MIDT I NATUREN

Håkon understreker at det er mange kvaliteter ved Høgevarde han setter pris på, i tillegg til jaktmulighetene. Og han har heller ikke store problemer med å få med barna på hytta, selv om alle tre er tenåringer – vel og merke så lenge ett kriteria er på plass.

– Selv synes  jeg det er veldig deilig at man går rett ut i turterrenget. Her kan du bruke hele dagen på tur i «utsikten» fra hytta, før du nyter synet av toppene du har besøkt fra foran peisen når du kommer tilbake. I tillegg fisker vi endel, og det er jo flotte muligheter for det også. Når det gjelder barna, er vi avhengig av god internettforbindelse for å få med de eldste, hehe… Men det er det jo også på Høgevarde. Vi ser at mange bruker hyttene mest på vinteren, men vi er veldig glade i å være der om sommeren også. Alt i alt er det veldig lett å anbefale Høgevarde, det er rett og slett veldig fint der oppe på alle måter, konkluderer Håkon. 

 

MANGE MULIGHETER

For jegere som ønsker å vedlikeholde ferdighetene også utenom selve jaktsesongen, ligger Gulsvikskogen skytebane i nærheten, om lag 5 kilometer sør for Flå sentrum. Skytebanen huser Flå JFF Leirdueklubb og Flå Skytterlag, og har flere leirduebaner, en 100m bane, en 200m bane og en elgbane. 

Like i nærheten ligger også Jakt- og fiskesenteret til Norges jeger- og fiskerforbund, som tilbyr kurs innen jakt, fiske, skyting, hund, mat og rovvilt. 

Håkon Røed og Bruno tar en velfortjent hvil i sola på Høgevarde.
Foto: Magnus Arnkværn
Fjellandskapet på Høgevarde
Det er kort vei fra dør til fjell og jaktmarker på Høgevarde.
Foto: Magnus Arnkværn