Lær å ferdes trygt på fjellet

Gjennom hele vinteren arrangeres det skredkurs på Høgevarde.

image
Høgevarde er et snørikt område. Dermed er det også godt egnet for skredkurs
  • Skrevet av: Henning Skjørsæter
  • 30.11.22

Den norske naturen er fantastisk, og bør brukes så mye som mulig. Men, det er også ting man bør vite og beherske, for at det skal være mest mulig trygt å ferdes ute på vinteren. Bak all naturskjønnheten kan det tross alt lure farer, og blant disse er snøskred den største.

På Høgevarde kan man delta på skredkurs i samarbeid med Svalbardguidene.

Som navnet tilsier, startet Svalbardguidene sin virksomhet på Svalbard, men holder i dag kurs over hele landet, med sertifiserte instruktører og guider på skred.

Viktig og nyttig

Alle kan ha nytte av litt basiskunnskap, og spesielt de som driver med topptur og randonnée, kjører off-piste, og lignende, forteller Espen Øverdal hos Svalbardguidene.

– Strengt tatt bør de aller fleste som ferdes i fjellet gjennomføre et slikt kurs. Man lærer blant annet å unngå skredfarlige områder. Det kan redde livet ditt, så jeg anbefaler for alle som er interessert i toppturer å gjennomføre et slikt kurs.

Kurset går over en helg og man lærer blant annet å gjenkjenne skredterreng, typer snø og værforhold, går igjennom ulik skredproblematikk, og får en innføring i søk og redning, inkludert såkalt kameratredning.

– Mann lærer seg å bruke utstyret, turplanlegging, snøteori, skredterreng, kart og kompass, søk og redning og så videre. Vi tar også for oss den menneskelige faktor – det psykologiske aspektet ved å gå toppturer, atferdsmønster i gruppe, mentale snarveier man kan ta, og viktigheten av å være bevisst på sin egen risiko i skredfarlig terreng, forteller Espen Øverdal.

Graving av snøprofil er noe av det du lærer på et skredkurs.

Tilpasses den enkelte

Han understreker at kursene tilpasses de forskjellige deltakernes ferdigheter og kunnskaper.

– Dette er et veldig grunnleggende kurs, som foregår i et veldig slakt og fint terreng. Vi tar ikke deltakerne med ut i stupbratt terreng og utfordrer de. Dette er et lavterskeltilbud, som skal føles godt og trygt.

Nettopp terrenget gjør at Høgevarde er et svært godt egnet sted for slike kurs, forklarer Espen.

– Da Svalbardguidene flyttet virksomheten til Østlandet, lette vi etter passende område å gjennomføre slike kurs. Da vi fant Høgevarde var det ikke vits å lete mer. Høgevarde er et område som er veldig bra for denne typen kurs. Terrenget har alt, fra bratt og eksponert skredterreng til mer enkelt og tilgjengelig terreng, og det er fin skog, som gir beskyttelse mot vær og vind. Samtidig har man overgangen fra skog til snaufjell.

Bestselger

Espen forteller at han opplever at veldig mange har veldig stort utbytte av å lære mer om hvordan man ferdes i vinterfjellet på egenhånd. Han anbefaler også å delta på toppturkurset, som er et dagskurs.

– Toppturkurset er en slags introduksjon til det å ferdes på egenhånd utenfor preparerte løyper, og på en måte første dag i skredkurs. Det har blitt det mest populære kurset vårt, og var bestselgeren i fjor.

Vinterens kurs er nå spikret (se boks nedenfor), men man kan også kontakte Svalbardguidene dersom man ønsker å gjennomføre et kurs på en annen dato enn de som er satt opp foreløpig. Espen Øverdal håper på å se mange på kurs denne vinteren, både hyttefolk og tilreisende.

– Det er jo som sagt et veldig viktig og nyttig kurs. Og så har det den bonusen at man blir kjent med nærområdet også, og lærer hvor det er trygt å kjøre.